Pukkelpop Neemt Vlaamse Vlaggen In Beslag: “Enkel de collaboratievlaggen”

Gisteren maakte Anuna De Wever; het gezicht van “Youth for Climate”, een verschijning op één van de podia van Pukkelpop. Ze wilde op het muziekfestival actie ondernemen om de aandacht te vestigen op het klimaat. Ze kon slechts op weinig steun rekenen van het publiek; ze werd massaal uitgejouwd.

Achteraf bleek dat De Wever en haar vriendinnen nog werden lastiggevallen door andere festivalgangers. Enkele van hun tenten werden vernield en ze werden ’s nachts wakker gehouden. Naar verluidt hadden deze onruststokers ook Vlaamse leeuwenvlaggen bij. De organisatie van Pukkelpop is na deze incidenten ook een onderzoek gestart, de daders zijn voorlopig niet bekend.

Na verschillende tweets, nam de organisatie van Pukkelpop actie door alle Vlaamse strijdvlaggen op de camping in beslag te nemen. Pukkelpop tweette in respons na verontwaardigde reacties van o.a. Tom Van Grieken dat ze inderdaad bezig zijn met “het verwijderen van collaboratievlaggen”. Nu blijkt dat de organisatie alle Vlaamse leeuwenvlaggen in beslag neemt, die afwijkend zijn van de vlag van de Vlaamse Gemeenschap. Er is dus wel degelijk een verschil tussen de Vlaamse strijdvlag en de collaboratievlag. Vlaggen op campings van festivals zijn een veelvoorkomend fenomeen, met zulke vlaggen is het namelijk makkelijk te herkennen waar men hun tent heeft opgezet.

PKP1
Kaoutar Oulichki, voorzitter van Jongsocialisten op Twitter

Het klopt dat de Vlaamse strijdvlag een politiek getinte vlag is, maar dat kan men zeggen van zowat elke vlag. Verder werden andere vlaggen, zoals die van Comac met rust gelaten. Als de organisatie de beslissing neemt om de vlaggen weg te halen omwille van hun politieke kleur, dan moet Pukkelpop in de eerste plaats geen politiek gekleurde voordrachten organiseren op haar podia. Meer nog in zo’n geval zouden alle politiek getinte vlaggen moeten worden weggehaald van alle terreinen. Indien Pukkelpop beweert dat ze enkel deze vlaggen wegneemt naar aanleiding van de voorgaande incidenten is dat regelrechte discriminatie. Ook werden de festivalgangers met leeuwenvlag niet geïnformeerd vooraleer de vlaggen werden weggehaald.

PKP2
Pukkelpop noemt de “collaboratievlag”

Uiteraard zijn de incidenten van gisteren op geen enkele manier goed te praten. Maar wij als KVHV-Antwerpen betreuren dat Pukkelpop dan dergelijke politieke acties onderneemt. Het zou voor zich moeten spreken dat de inbeslagname van leeuwenvlaggen niet helpt bij het vatten van de mogelijke daders. In plaats van zich met het incident bezig te houden, viseerde Pukkelpop bewust Vlaamsgezinde festivalgangers die van hun duurbetaald festival wilden genieten. Wij hopen dat nu alle vlaggen ongeschonden worden teruggegeven aan de bewuste festivalgangers, en dat zij terug het recht krijgen van deze te mogen ophangen in en rond hun tenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s