KVHV-Antwerpen stelt zich vragen bij inhoud en effectiviteit ‘Diversiteitsactieplan’ UAntwerpen

Vandaag (woensdag 2 januari 2019) vernamen we dat onze rector Prof. Dr. Herman Van Goethem een ‘Diversiteitsactieplan’ bestaande uit 19 punten waarmee de verschillende faculteiten aan de slag kunnen gaan. KVHV-Antwerpen twijfelt echter ten stelligste aan de inhoud en effectiviteit van dit zogenaamde ‘Diversiteitsactieplan’ dat nu goedgekeurd werd.

University_of_Antwerp_Hof_van_Liere.jpg
Wikimedia.org

Het centrale axioma van het actieplan voorgesteld door Prof. Dr. Van Goethem is namelijk simpel: Het doorduwen van het diversiteitsdenken binnen het onderwijs, ten koste van wat dan ook. KVHV stelt dan ook resoluut dat onze Universiteit zich moet bezighouden met haar kerntaak, namelijk het zo excellent mogelijk onderwijzen van haar studenten.

Eén van de actiepunten stelt bv. dat er vanaf volgend jaar drie verbredende korven aan keuzevakken worden opgericht, waaronder de korf “actief pluralisme en interculturaliteit”. We vragen ons ten stelligste af wat de meerwaarde binnen het curriculum hiervan vormt. Het wordt nog bonter met het kramakkelig samenstellen van groepswerken. De webstek van de Universiteit Antwerpen stelt: “Groepswerk diverser maken: er bestaat geen ideale manier om groepjes samen te stellen bij groepswerk, maar het is van belang dat studenten doorheen hun opleiding contacten leggen met medestudenten met diverse achtergronden.”. Onder het mom van diversiteit laat de Universiteit Antwerpen met andere woorden de individuele keuzevrijheid lost met betrekking tot vormen van groepen. Ten slotte worden we nog geconfronteerd met het “te witte karakter” van onze opleidingen. Er zou immers plaatsgemaakt moeten worden voor meer “wetenschappers en rolmodellen met een niet-westerse culturele achtergrond”. De retorische vraag stelt zich dan ook: Waar eindigt dit? Hoeveel niet-witte wetenschappers dienen de revue te passeren gedurende een academiejaar? Gaan we op het altaar van diversiteit belangrijke wetenschappers schrappen puur om een diversiteitsquotum te behalen? De vraag stellen toont al de absurditeit van de situatie aan.

Bij het KVHV geloven we in gelijke kansen, écht gelijke kansen, maar verafschuwen we ten gronde het concept van “gelijke uitkomsten”. Met dit diversiteitsplan lijkt het alsof rector Van Goethem deze superdiversiteit in culturele achtergronden ziet als een doel op zichzelf, terwijl het doel van de universiteit het overdragen van kennis is, en dient te blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s