KVHV tegen open brief rectoren

Het gezin van Mawda heeft een problematische geschiedenis. Tijdens de aanvraagprocedure voor hun asiel in Duitsland zijn ze doorgetrokken naar het Verenigd Koninkrijk om daar vervolgens terug naar Duitsland uitgewezen te worden. Ondertussen is hun asielaanvraag in Duitsland al lang afgewezen, maar zijn ze nog steeds illegaal in Europa. Ze hebben hierna nog meerdere pogingen ondernomen om nogmaals het VK te bereiken, zelfs met dubieuze transportmiddelen als een koelwagen, echter zijn ze telkens onderschept geweest. De laatste poging uit een te lange reeks is zoals iedereen weet, fataal afgelopen voor Mawda. Dit jonge meisje werd het slachtoffer van haar onverantwoordelijke ouders. Ze hebben keer op keer niet enkel hun eigen leven maar ook dat van hun kind op het spel gezet om werk te zoeken in het VK, met alle gevolgen van dien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
commons.wikimedia.org

Onze Rector is echter van mening dat zo’n roekeloos gedrag beloond moet worden met een definitieve verblijfsvergunning, zoals hij kenbaar heeft gemaakt met zijn ondertekening van de open brief van alle Belgische rectoren[1]. Een vreemde kanttekening die Dr. Van Goethem hierbij maakt is dat er een definitieve verblijfsvergunning dient te volgen “zodat de ouders de gerechtelijke procedure van nabij kunnen volgen”, hoewel we het uit menselijk oogpunt kunnen onderschrijven dat de ouders het proces omtrent de tragische dood moeten kunnen afwachten zonder uitzetting, stipuleren we duidelijk dat een definitieve regularisatie hier niet aan de orde is.

Dit is in onze ogen namelijk een volkomen verkeerd signaal. Hierdoor wordt illegale migratie en de mensensmokkel niet enkel gedoogd maar zelfs aangemoedigd. Voor de linkse moraalridders is dit misschien geen probleem, maar wij vragen respect voor de rechtstaat. Het is jammer om te zien dat ook onze Rector, die alle Antwerpse studenten moet vertegenwoordigen, zich in deze controverse mengt.

Maar in de plaats van zich als universiteit onafhankelijk in dergelijke politieke debatten te gedragen, kiest onze rector er dus voor om zich toch te mengen in het maatschappelijke debat. Zal de publieke opinie deze politiek geladen opinie ook niet als standpunt van de Universiteit Antwerpen lezen? Vroeger was dat nog problematisch, nu blijkbaar niet meer.

Voor een rector die bij de verkiezingen slecht nipt de meerderheid behaalde met 51.4% van de stemmen[2] gaat Herman Van Goethem wel buiten zijn boekje. Voor een Rector die ijvert voor een financiële bonus en meer studenten aan zijn universiteit, lijkt het ons opportuun een zo neutraal mogelijk houding te hanteren in debatten als deze. Hij kan zich in zijn functie dus beter uit maatschappelijke debatten, die niets met onderwijs te maken hebben, houden. We benadrukken hierbij wel dat Dr. Van Goethem uiteraard de vrijheid heeft om in eigen persoon maatschappelijke standpunten in te nemen. Noch de Universiteit noch de studenten zijn gebaat bij deze polemiek die de Universiteit nu naar zich toe trekt.

 

[1]                     http://www.standaard.be/cnt/dmf20180529_03535187

[2]                     https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160318_02189718

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s