NEE tegen het Pietenpact!

Men mag gerust zijn, er bestaan nog zekerheden in het leven. Na de turbulente afgelopen dagen, is het weer tijd voor wat cultuurbashing. Aan de vooravond van de intrede van de Sint in Antwerpen laait de hetze omtrent Zwarte Piet wederom op. We vertellen eigenlijk een leugen in vorige zin, er was helemaal geen hetze. De kans op een beschaafd debat hebben we immers niet gekregen. Op initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren -wie zijn verdorie die mensen zelfs?- bestaat er vanaf nu een Pietenpact. Onder andere: Het Gemeenschapsonderwijs, Katholiek Onderwijs, Gezinsbond, Ketnet en Dreamland (Colruyt-groep) stappen hierin mee.

10887308646_96921a4496_o
Flickr.com

DeBuren wil met het Pietenpact aantonen dat er alternatieven mogelijk zijn. Het Pietenpact pleit dan ook voor een Sinterklaasfeest zonder raciale stereotypering. Volgens deBuren is daar een groeiend draagvlak voor. Een groeiend draagvlak? Heeft er iemand, op schertsfiguren als Abou Jahjah en Wouter Van Bellingen na, eigenlijk ooit “dit probleem” in vraag gesteld? De stelling die deBuren daar poneert lijkt dus meer op wat natte vingerwerk dan op een maatschappelijk debat dat heeft plaatsgevonden.

Evolutie

Hoever moeten we eigenlijk gaan met deze waanzin? Is het in een egalitaristisch discours niet tijd voor een zwarte Sinterklaas en een Witte Piet? Of Sint en Piet als alien-achtige wezens wars van enige vorm van identiteit? Hoever gaan we onze tradities laten afkalven tot een onherkenbare eenheidsworst in de naam van tolerantie? Sinterklaas is onze traditie, en daar onderhandelen we niet over!

Het lijkt een misplaatste grap maar op het moment van dit schrijven blijkt dat het Minderhedenforum halsstarrig weigert het Pietenpact te ondertekenen wegens niet ver genoeg te gaan. Niet enkel Piet, maar ook de Sint moet op de schop volgens hen. Of hoe men elkaar voor de voeten loopt in een wedstrijdje “om ter het politiek-correctste”.

Gevoelensmaatschappij

De Zwarte Piet discussie is het zoveelste voorbeeld van de evolutie naar een gevoelensmaatschappij. Ik voel, dus ik heb gelijk. Of deze gekwetste gevoelens uit een rationele basis voortkomen maakt niet uit. Ik ben gekwetst, dus eis dat er iets aan gebeurd.

Kunnen de moraalridders van deBuren en consoorten ons ook één situatie presenteren waarbij iemand in het latere leven racistische intenties toont nét omdat Zwarte Piet zwart was in zijn kindertijd? De vraag stellen toont al de absurditeit van de situatie aan. Laat ons gewoon eerlijk zijn, het gaat hier niet om het aanpassen van het Sinterklaasfeest onder het mom van verdraagzaamheid en tolerantie. Het gaat hier puur om het verminken van een onschuldige traditie met als doel het te laten verwateren tot een onherkenbaar geheel. Een lege doos die net door zijn ontworteling uit onze traditie volledig zou uitsterven.

Kunnen we a.u.b. stoppen met het politiseren van elk “probleem”? Sinterklaas is een kinderfeest, laten we het daarbij houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s