Werkelijke medische vooruitgang?

De Standaard rapporteerde gisteren (12/02/2015) dat in ons land zo’n 12.000 NIPT-testen werden verricht. Deze bloedtest kan vroeg in de zwangerschap vertellen of je kind al dan niet het syndroom van Down heeft. Ze is ook heel betrouwbaar. Volgens de krant zelfs 99,9%. Het enige nadeel is dat de NIPT-test een dure aangelegenheid is (het wordt immers niet terugbetaald). Maar wat is nu 450 à 600 euro voor de geruststelling dat je kind niet gehandicapt is?  Niets toch. Zelfs onze Noorderburen komen bijvoorbeeld massaal naar het privélab Gendia in Antwerpen voor de test. NIPT is namelijk in Nederland verboden voor het grote publiek.

photo-1456918629585-305b3f5041bfEen van de laatste zinnen van het online-artikel is best wrang: “Er kan nog niet geconcludeerd worden dat er door deze test minder kinderen met Down worden geboren”. Waarom gebruiken we het woord wrang? Waarom is deze test niet verkrijgbaar in alle landen? Waarom wordt dit hier niet terugbetaald? Dit lijkt toch geen slechte test. Een gezin kan zich immers voorbereiden op een leven met een kindje met het Downsyndroom.

Heeft u het als aandachtige lezer zelf niet door? Waarom is het belangrijk om dit vroeg in de zwangerschap te weten? Waarom vraagt De Standaard zich af of er door deze test al minder kinderen met Down zijn geboren? Want waarom zou een simpele test dit aantal kunnen verminderen? Ah, nu volgt de openbaring. Er zijn blijkbaar verleden jaar duizenden mensen in België geweest die de intentie hadden om eventueel hun kind te aborteren, moesten de genen niet compleet in orde zijn. Werkelijke medische vooruitgang.

Het is schrijnend dat mensen omwille van een handicap een zwangerschap zouden willen termineren. Het leven is zo kostbaar, ook voor mensen met Down. Dit is werkelijk een wansmakelijke reden om een abortus te plegen. Zijn wij daarnaast in deze maatschappij zo dof geworden dat dit enkel via een vluchtig krantenartikeltje wordt bekendgemaakt en dit zonder enige échte duiding?

We zakken steeds verder in het moeras van een diepe morele crisis. Een samenleving die dergelijke eugenetische praktijken toelaat, is er een op haar laatste benen. Het enige wat ons rest is hier blijven tegen ageren en de mensen wakker schudden. Want ze slapen steeds meer in en de waarheid interesseert hen minder en minder…

Vbr. OS H.J.E.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s