Rand Paul, een nieuwe conservatieve leider?

De heropleving/vernieuwing van de Republikeinse partij in de Verenigde Staten heeft op een korte tijd een belangrijk nieuw gezicht erbij gekregen namelijk Rand Paul. Deze zoon van de vooraanstaande Republikein en gewezen presidentskandidaat Ron Paul won op 18 mei met een overweldigende meerderheid de Republikeinse ‘primary’ waardoor hij de Republikeinse kandidaat werd voor de senaatsverkiezingen in november in de staat Kentucky. Opmerkelijk is dat hij niet werd gesteund door de Republikeinse partijtop en er toch in slaagde om 23,4 % stemmen meer te behalen dan zijn tegenstander Trey Grayson, een kandidatuur gekozen door de Republikeinse leider op Capitol Hill Mitch McConnel én die gesteund werd door onder andere Dick Cheney en Rudy Giuliani.

800px-Rand_Paul,_official_portrait,_112th_Congress_alternate.jpg
Wikipedia.org

Er waait dus een nieuwe wind doorheen de Republikeinse partij. De basis in Kentucky verkoos iemand met een duidelijk conservatief profiel tegenover een gematigde Republikein namelijk Grayson die trouwens in 1992 nog een Democraat was en had gestemd op Bill Clinton. Naast zijn ethisch conservatieve ideeën (o.a. tegenstander van abortus en het homohuwelijk) zet Paul zich af tegen “verwezenlijkingen” van het neocon-bestuur van George Bush zoals de oorlog in Irak en de vrijheidberovende USA PATRIOT Act. Ook gelooft hij dat de Verenigde Staten hun financiële steun moeten terugtrekken voor de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) omdat deze organen volgens hem niet meer nuttig zijn en de globale economische ontwikkelingen schaden. Daarnaast geeft hij ook kritiek op de werking van de Verenigde Naties (VN). Hij voerde ook campagne tegen de overheidssteun voor de banken. Iets wat hem niet in dank werd afgenomen door de Republikeinse partijtop. Denk daarbij dat Paul tevens voor het verlagen van de belastingen is en tegen ‘big government’ en het beeld wordt steeds duidelijker. Rand Paul is de zoon van zijn vader ook op ideologisch vlak.

Rand Paul is bovendien een belangrijke activist van de ‘Tea Party movement’ die de laatste tijd veel stof doet opwaaien in de Amerikaanse politiek. Deze beweging spiegelt zich hevig aan de founding fathers van de VS. Het wil terugkeren naar enkele kernprincipes zoals de vrije markteconomie, fiscale verantwoordelijkheid en een gelimiteerde overheid. Meer en meer wordt de invloed van deze organisatie zichtbaar binnenin de Republikeinse partij. Nu enkel nog november afwachten en zien of Rand Paul die steun/invloed kan verzilveren in een Senaatszetel en een echte verandering kan betekenen in de Republikeinse partij én de Amerikaanse politiek.

Vbr. Stud. Hist. Michel Cardon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s